basilica
Black law Dictionary editia a IV-a pag. 268 – Nume dat unei compilatii de legi Romane si Grecesti, in jurul anului 880 e.n. de catre Imparatul Basilius(Basil I in engleza), si publicata de sucesorul sau, Leon Filozoful (Leon the Philosopher ). A fost scrisa in Greceasca, si a devenit un rezumat al Corpus Iuris Iustinian, si era compusa din saizeci de carti, din care doar o portiune inca exista. A ramas legea Imperiului de Rasarit.
Etimologie Basilica 1540 “un tip de cladire bazata pe porticul Atenian, cladire mare alungita cu coloane duble si o veranda semicirculara spre sfarsit”, Din Lat. basilica “cladire a unei instante judecatoresti” din Gr. (stoa) basilike “(portal) roial”, in Atena porticul Arhontelui (vezi arhon/ arhonte) basileus, oficialul care prescria justitia in Atena; din adj. fem. basileus “rege”(vezi Basil). In Roma, un stil de cladire folosit ca sala de justitie, dintre care multe au fost alocate ca biserici, devenind un plan standard pentru biserici. Cuvantul se aplica celor sapte biserici Romane principale fondate de Constantin. Din 1560 a inceput sa faca referie la bisericile Crestine in Anglia.
DEX*basílică f., pl. ĭ și e (vgr. basiliké [stoa], „sală regală”. V. biserică). Locuința regală la Greci. La Romanĭ, edificiŭ în care se judeca și se adunaŭ negustoriĭ ca să trateze afacerile. Astăzĭ, biserică mare, catedrală: basilica Sfîntului Petru din Roma. – Și baz- (după fr.). https://constiintacolectiva.net/wpcontent/uploads/2018/12/Basilica-Vatican.jpeg