Constrângerea corporală

Cum a aparut termenul de constrangere corporala (inchisoare)?

Sunt sigur că sunt mulți indivizi dezaxați care merită să fie închiși pentru fapte grave împotriva umanității și altele de genu, dar se pare că acest termen provine din practicile bancare. Undeva pe la mijlocul secolului XIX  “am fost binecuvantati” cu o banca constituita ca o societate anonima sub denumirea de Banca Romaniei. 

Aceasta banca nu era condusa de romani pentru ca era a Romaniei doar cu numele si probabil românii nici habar nu aveau de “combinatii camataresti”, ci era Administrată de 10 indivizi din țările care în ziua de astăzi sunt marile centre comerciale (Londra, Viena, Paris). Unul dintre acești administratori era Baronul Stern care va deveni ruda directă cu Rothschild în urma căsătoriei dintre Caroline Stern și Solomon Mayer von Rothschild (mai multe detalii aici). Printre ei era si Sir William Drake. Bănuiesc că acest Drake a fost urmașul lui Francis Drake, care din Pirat și Negustor de Sclavi a ajuns să fie numit cavaler (Sir) de regina Elisabeta I a Angliei. Acesta a avut și titlul de Viceamiral (termen maritim). Vezi și Francis Drake – marinar, talhar, explorator, nobil. Conform acestui site William Drake a fost Cavaler Comandor al Ordinului S.S. (Schutzstaffel???) tatăl acestuia fiind esquire (Esq. tilu nobiliar de avocat). Un altul era Lord Hobard

Astfel de inidivizi straini, precum Drake care administrau Banca “Romaniei” au fost si concesionarii primelor cai ferate din Romania. Aceștia vor fi reprezentați prin domnul  Cavaler Oppenheimer care  a fost con-cedent al sectiunii 1 de cai ferate “în virtutea deplinei împuterniciri date la Viena și la Londra”. Primele împrumuturi ale României au fost făcute prin banca Openheimer și Stern. Deasemenea Stern își va asigura niște interse și în Petrolul Românesc (mai multe detalii aici.)

 

Observati ca toți indivizii care administrau interesele de pe teritoriul nostru aveau titulaturi (Sir, Baron, Lord, Cavaler,Conte) adica  nu aveau același statut ca și cetățenii ci erau din punct de vedere juridic în altă jurisdicție si astfel de titulaturi exista si astăzi. Si deasemenea multi dintre ei erau avocati sau jurisiti.

Apoi a aparut teremnul de “Constrangere Corporala”

Click pe poza pt a mări

Cateva citate ” Constrangerea corporala este tinerea unei persoane la inchisoare pentru indeplinirea unei datorii” — “Mai multi creditori cerand in acelasi timp si catiga in contra debitorului lor aplicarea constrangerii corporale…”

Click pe poză pentru a mări

Debitorul care n-are calitatea de comerciant este supsus la constrangerea corporala cand a subscris o polita sau un bilet la ordin” (Poza pag. 470).

“Suma ce e datorata de creditor a debune pentru intretinerea debitorului sau in inchisoare va fi de una suta lei; din aceasta 20 lei va retine Statul” pag. 471

Pararea mea e ca dupa Cuza in sistemul legal ce a urmat nu am avut niciodata drepturi substantiale ci doar raporturi comerciale in care Creditorul este tot timpul partea suprema.  Faptul că așanumitele noastre drepturi sunt de fapt relații comerciale dintre un Debitor creditor se reflectă și în definiția Dreptului Subiectiv Civil:Dreptul subiectiv civil exprima posibilitatea recunoscuta de normele dreptului civil (adica de dreptul civil obiectiv) subiectului activ (CREDITORUL), in virtutea careia acesta poate avea, in limitele determinate de lege, o anumita conduita si poate pretinde subiectului pasiv(DEBITORUL) sa aiba o conduita corespunzatoare, adica sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, in caz de nevoie putand apela la forta coercitiva a statului.”  

Oare toate acestea se leagă și capătă și mai mult sens când studiem prima instanță a cuvantului politiePrima forta care a purtat acest nume in Anglia a fost Politia Marina, infiintata in 1798 pentru a proteja marfurile din Portul Londrei“. Sau faptul că politia a avut rolul original să ne limiteze libertățile și drepturile private pentru ca o mână de nobili să poată să ne adminsitreze relația noastră cu datoria publică în care noi suntem debitorii și ei sunt creditorii?

Alte cuvinte cheie in acest context sunt:

Cautiune ” Sumă de bani depusă pentru garantarea executării de către debitor a unei obligații” … “. (JUR.) 1. fidejusiune, garanție, (pop.) chezășie, (înv.) adeverință. (A depus ~.) 2. fidejusor, garant, (pop.), chezaș, (înv.) platnic, sodăș. (El este considerat ~ pentru debitor.)”

Aprod Fecior de boier care îndeplinea, la curtea domnească, serviciul de paj și de scutier, așteptând să fie boierit. 3-6 (Mol; Mun) Dregător al curții domnești, cu atribuții administrative, fiscale sau juridice (poate ceva similar cu esquire in common law).

Și vă invit să mai vedeți în continuare alte exemple să vedeți că toate cazurile de constrângere corporală derivă dintr-o relație Debitor-Creditor chiar și în codul Penal.