ecclesia
Ecclesia(etimologic)- s.f. Gr. Ekklesia – 1. adunare în genere și apoi adunare a poporului spre a a se consulta asupra intereselor sale; 2 adunare a poporului pentru scopuri religioase de aici: societate religioasă, baserica (vezi și societate)
DEX ECCLÉSIA s.f. (Ant.) Adunarea poporului la Atena. [Scris și eclezie. / < fr. ecclésia, cf. gr. ekklesia]. ; ECCLESIA (EKKLESIA) (cuv. gr.) s. f. 1. (În Grecia Antică) Adunarea poporului, organul suprem al democrației antice. 2. (REL.) Denumire dată unei comunități creștine vechi; (mai târziu) denumire a întregii biserici (2); parohie (1).
(“Adunarea celor chemați”), ]n Grecia antică, adunarea cetățenilor într-un oraș stat, Rădăcinile sale se află în Agora Homerică, întalnirea oamenilor. Eclezia Ateniană, pentru care există cea mai detaliată înregistrare, funcționa deja în ziua lui Draco(c. 621 î.Hr.). În cursul codificării legii de către Solon (c. 594 a. Chr.), Ecclesia a devenit limitrofă cu corpul cetățenilor de sex masculin în vârstă de 18 ani sau peste și a avut controlul final asupra politicii, inclusiv dreptul de a asculta apeluri în hlialia (instanță publică/adunarea populară în Atena)), participă la alegerea arhoniților (magistrați șefi) și conferă privilegii speciale indivizilor. În Atena secolelor al V-lea și al IV-lea î.Hr., pritanii, un comitet al Boulei/Bulé (consiliu), au convocat Eclezia atât pentru întâlniri regulate, organizate de patru ori în fiecare a zecea a anului, cât și pentru sesiuni speciale. Pe lângă confirmarea magistraților, luarea în considerare a modalităților și mijloacelor și a procedurilor fixe similare, ordinea de zi a fost stabilită de către pritani. Întrucât moțiunile trebuiau să aibă originea în Boulei/Bulé, Ecclesia nu a putut iniția noi afaceri. După discuția deschisă tuturor membrilor, s-a luat un vot, de obicei prin arătarea mâinilor, o majoritate simplă determinând rezultatul în majoritatea cazurilor. Adunări de acest fel au existat în majoritatea statelor-oraș grecești, continuând să funcționeze pe parcursul perioadelor elenistice și romane, deși sub imperiul roman puterile lor s-au atrofiat treptat.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_atenian%C4%83_antic%C4%83
“Sunt înființate tribunale populare – heliaiai – ca organe de apel la hotărârilor Areopagului și arhonților și sunt sporite atribuțiile Ekklesiei (Adunarea poporului).”