Fidei-Commissum/Fideicomis
Black law Dictionary editia a IV-a pag. 828 – In Dreptul Civil o specie de Trust; reprezentand o donatie de proprietate (deobicei prin Testament) pentru o anumita persoana, insotit de o cerere sau indrumare a donatorului ca destinatarul sa transfere proprietatea in favoarea altuia, cel din urma fiind o persoana incapabila sa primeasca sub testament sau donatie.
Ballentines Law Dictionary Litera E – Un Trust ce decurge dintr-o mostenire cu instructiuni de a ceda obiectul in favoarea altei persoane; in echitate o proprietate in posesie, impovarata cu sarcina de a fi cedata altcuiva.
DEX 1939 *fideicomís n., pl. urĭ (lat. fideicomissum, d. fides, dativ fidei, credință, și commissum, dat, încredințat). Jur. Dar saŭ legat făcut uneĭ persoane care trebuĭe să-l transmită alteĭa. 1929 fideicomis n. Jur. dar sau legat făcut unei persoane cu condițiunea de a-l transmite altei
vezi si in dictionarul legal romanesc Substitutie Fideicomisara
DONÁȚIE s. f. act juridic prin care una din părți transmite celeilalte părți proprietatea unui bun fără a primi ceva în schimb. ◊ (concr.) bun transmis printr-un act public ; 1929 * donațiúne f. (lat. donátio,- ónis). Dăruire făcută pin act public. Lucru primit așa. – Și -áție. ; donați(un)e f. 1. dar făcut prin act public; 2. actul prin care se face donațiunea.