Mercur
Etimologie Zeul Roman Mercur – crainic si ambasador al tatalui sau, Jupiter, mijlocul sec. XII Mercurie, din Lat. Mercurius (Mercur), original un zeu al negustorilor si al hotilor, deriva din cuvantul merx “marfa,comert” ( vezi market – cuvant provenit din lat. mercatus)
DEX mercur – *mercúr n. (lat. Mercurius, numele zeuluĭ comerciuluĭ, d. merx, marfă) Mercuriu m. 1. Mit. zeul comerțului, al elocvenței și al hoților: e reprezentat cu caduceul în mână, cu aripi pe umăr și la călcâie Mercur, zeul roman al comerțului, crainicul permanent al lui Iupiter, călăuza umbrelor morților spre infern, patron al negustorilor, dar și al hoților. Identificat la greci cu Hermes. Se întrebuințează la facerea aparatelor de fizică, termometrelor, barometrelor, la pus pe dosu oglinzilor și maĭ ales, la scoaterea auruluĭ și argintuluĭ, cu care se aliază ușor formînd amalgame. Se întrebuințează și în medicină. Dar toate sările luĭ îs toxice, și absorbirea lor produce de multe orĭ o intoxicare particulară numită idrargirizm.
Wikipedia După numele Mercur a fost denumită ziua a treia a săptămânii Mercurii (miercuri).
Nota: Mer/Mar este un cuvant care compune cuvinte precum Maritim, Marfa, Comert, Mare, Mercur, Mercenar, Maria probabil si Marchiz, Market.
A fost deasemenea simbol ar monedelor circulante precum biletul ipotecar care a fost mijloc de schimb pe teritoriul Romaniei. Si pe o moneda americana din argint (probabil de aici si denumurirea mercurului ca argint viu, fiindca argintul era moneda circulanta si elementul chimic Mercur) care pe fata cealalta avea Fascia un simbol al Fascismului.
Cel mai probabil simbolul dolarului este semnul caduceului, un sarpe si un toiag. Dolarul Este moneda suprema prin care se conduce “comerciul” global.
Si se regaseste pe cladiri importante cu destinatii comerciale guvernamentale.
Unele chiar in concordanta cu simbologii maritimie.