metropolitan/mitropolit
Black law Dictionary editia a IV-a pag. 1218 – METROPOLIS. Oras mama, din care o colonie era trimisa. Capitala unei provincii.
Etimologie metropolitan – (s) Inceputul sec. XV “episcop ce supervizeaza alti episcopi: din Lat. metropolitanus, din Gr. metropolis “oras mama” (din care celelate orase au fost colonizate), desemenea “oras capitala” format din cuvantul meter “mama”( mother(s.1)) + polis “oras”. In Grecia “statul parinte al unei colonii”, mai tarziu “observator al unui episcop mitropolit”. In Vest, pozitia care corespunde acum aproximativ cu pozitia de arhiepiscop, dar in biserica Greceasca acesta este un ranc peste arhiepiscop. Metropolitan (adj.) ani 540 “ceva ce apartine unei mitropolii ecleziastice” din Lat. metropolitanus, din Gr. metropolites “rezident al unui oras”, derivat din cuvantul metropolis (vezi metropolitan (s.). Intelesul de “apartind unei capitale sau unui oras conducator” dateaza din 1550.
DEX metropolă f. 1929 – 1. oraș cu rezidență arhiepiscopală; 2. capitala unui Stat; 3. Statul însuș în raport cu coloniile sale.
DEX mitropolít mitropoliți s. m. Funcție în ierarhia Bisericii ortodoxe, superioară episcopului și inferioară patriarhului. ◊ Mitropolit-primat = titlul mitropolitului Ungrovlahiei ca primat al României (primul între mitropoliți), pe care l-a avut din 1873 până în 1925, când a devenit patriarh. [Var.: metropolít s. m.] – din sl. mitropolitŭ.
Dex *metropolitán, -ă 1929 – adj. (lat. metropolitanus, d. metrópolis, metropolă). Care are caracteru uneĭ metropole, din metropolă, a metropoleĭ. Biserică metropolitană, mitropolie. Tren metropolitan, tren care circulă în prejuru și pin mijlocu capitaleĭ, ca la Paris.
The Law Dictionary Mitropolit –În dreptul Englezesc. Un titlu al Arhiepiscopului. Derivat din circumstanțele în care Arhiepiscopul era consacrat mai întâi în metropola unei provincii. În Anglia cuvântul este folosit să pentru desemna un statut, instituție, agenție guvernamentală etc. referitor exclusiv sau în special la City of London,
consiliul de lucrări metropolitane, actul clădirilor metropolitane etc.