“Tao-ul liderilor”
Toata lumea vorbeste despre libertate. Libertatea trebuie sa vina odata cu responsabilitatea. Cand vom reusi sa devenim proprii nostri conducatori atunci vom reusi sa ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata noastra, nu vom avea nevoie de o forma de guvernamant care sa ne dicteze cum sa traim. Mai jos este o adaptare a Cartii “Tao of Leadership” care este inspirata din Tao Te Ching si uneste abilitatile de Conducere cu stilul de viata. Tao Te Ching inseamna Cartea (Ching) despre cum (Tao) functioneaza lucrurile (Te). Cartea acopera trei subiecte:
- Legile Naturale (vezi Drept Natural si Dreptul Natural vs Dreptul Pozitiv);
- Un stil de viata, sau cum sa traim intr-o armonie constienta cu Legea Naturala; (vezi si Definitia Dreptului Natural aici)
- O metoda de conducere, sau cum sa educam pe altii cat si pe noi insine in conformitatea cu Legea Naturala.
Aceasta carte chiar daca din titlu pare ca se refera doar la cei ce sunt Conducatori, daca este integrata ne ajuta sa privim lucrurile cu o minte mai deschisa si pentru cei ce cauta un drum spre adevarata libertate va fi un mijloc pentru a pricepe ca putem trai in pace si armonie fara sa fim regulati de o autoritate exterioara sub orice forma se manifesta aceasta.
1. Tao inseamna cum
ao inseamna cum: cum se intampla tot ceea ce ne inconjoara, cum functioneaza lucrurile din jurul nostru. Tao este principiul unic care sta la baza creatiei. Tao este Creatorul.
Tao nu poate fi definit, deaorece se aplica pentru absolut orice. Nu poti defini ceva prin sine.
Daca un princiupiu poate fi definiti, atunci nu este Tao.
Tao este un principiu. Creatia pe de alta parte este un proces. Totul se rezuma la principiu si proces, ce si cum.
Toata creatia se desfasoara in concordanta cu Tao. Nu exista alta varianta.
Tao nu poate fi definiti, dar Tao poate fi cunoscut. Metoda este meditatia, sau sa fim constienti de ce se intampla. Prin simplu fapt ca suntem constienti de ce se intampla, incepem sa intelegem cum se intampla. Incepem sa simtim Tao.
Pentru a fi constient de ce se intampla, trebuie sa privesc lucrurile cu o minte deschisa. Trebuie sa dau la o parte prejudecatile sau predispozitiile. Cei ce au prejudecati sunt predispusi sa vada doar ce se incadreaza in aceste prejudecati.
Metoda meditatiei functioneaza, deoarece principiul si procesul sunt interdependente. Toate procesele dezvaluie principiile pe care acestea sunt fondate. Asta inseamna ca pot sa stiu Tao. Pot sa percep Creatia si Creatorul. Daca stiu Tao, stiu cum se intampla lucrurile.
2. Polaritati
oate comportamentele sunt compunse din opusuri si polaritati. Daca fac un anumit lucru din ce in ce mai mult, la nesfarsit, opusul acestui lucru va aparea. De exemplu, incercarea dusa la extrem de a fi frumos/frumoasa face pe altii din jur sa para urati, si incercarea dusa la exxtrem de a fi amabil este o forma de egoism.
Un comportament supra-determinat produce opozitii
- O obsesie asupra supravietuirii sugereaza griji in privinta mortii.
- Adevarata simplitate nu este usor de realizat.
- Laudarosul probabil se simte inferior si nesigur.
- Cine este primul va ajunge sa fie ultimul.
Stiind cum polaritatile functioneaza, Conducatorul intelept nu forteaza lucrurile sa se intample, ci permite ca procesul sa se desfasoare de la sine. Conducatorul preda prin puterea exemplului nu prin mustrarea celorlati sau prin lecturi despre cum ar trebui sa fie fiecare. Conducatorul stie ca interventia constanta va fi un impediment in procesul grupului. Conducatorul nu insista ca lucrurile ar trebui sa rezulte intr-o anumita maniera. Liderul intelept nu cauta sa se imbogateasca sau sa fie ridicat in slavi. Cu toate acestea, aceste aspecte exista din ambudenta.
3. Trebuie sa fim noi insine
onducatorul intelept nu scoate in evidenta sanctitatea sau in alte cuvinte nu ofera note pentru performante exceptionale. Asta ar crea un Climat de succes si esec. Apoi competitia si gelozia vor urma. Daca punem accent pe succes se intampla acelasi lucru: cei ce au foarte mult devin lacomi, si cei ce au prea putin devin hoti. Cand intarim aparentele, oamenii tind sa se lupte pentru a multumi.
Conducatorul intelept ofera atentie respectuoasa pentru orice fel de comportament. Astfel grupul devine din ce in ce mai deschis pentru din ce in ce mai multe posibilitati comportamentale. Lumea tinde sa invete mai mult cand este deschisa pentru orice si nu se concentreaza pe ceea ce multumeste profesorul.
Conducatorul demonstreaza ca stilul nu este un substitut pentru substanta, ca daca stim anumite lucruri nu are un efect mai puternic decat intelepciunea simpla, ca daca cream o impresie nu are un efect mai potent decat cineva care actioneaza din interiorul sinelui. Studentii invata ca actiunile efeciente rezulta din liniste si din simtul limpede de a fi. Aici ei pot gasi o sursa a pacii. Vor descoperi eventual ca cineva care este cu picioarele pe pamant va avea capacitatea sa faca ce are de facut mai eficient decat cel ce are de facut ceva in permanenta.
4. Tao nu este un Lucru
utem sa cercetam cat dorim, nu vom ajunge sa gasim un lucru numit Tao sau Creatorul. Tao nu este un lucru. Tao este un principiu. Tao inseamna cum. Toate lucrurile se comporta conform Tao. Dar Tao nu are un comportament anume. Tao nu va fi niciodata un obiect. Tao este temelia comuna a intregii creatii.
Creatia este compusa din lucruri si evenimente. Toate lucrurile si evenimentele au o vibratie. Vibratia consta in opozitii si polaritati. Polaritatile ar putea sa se completeze una pe cealalta, sau ar putea rezulta intr-un conflict de diferite magnitudini. Toate lucrurile si evenimentele, fie ele conflictuale sau cooperative, armonioase sau turbulente, se manifesta intr-o anumita forma si ajung la o rezolutie in conformitate cu Tao.
Dar Tao nu este un eveniment vibrational. Tao nu este de exemplu un sunet. Tao nu are opusuri sau polaritati. Tao este unic; Tao este unitate. In ceea ce ma priveste, nimic nu a fost inainte de Tao. Nimic nu a facut Tao. Nimic nu a creat Creatorul.
5. Tratarea in mod egal
egea naturala este oarba, este justitia impartiala. Consencintele comportamentale a cuiva nu pot fi evitate. A fi om nu este o scuza. Conducatorul intelept nu incearca sa protejeze pe altii de ei insisi. Lumina constiintei straluceste egal peste ce este placut sau neplacut.
Oameni nu sunt mai presus de restul creatiei. Acelasi principiu fundamental al fiintelor umane sta la baza tuturor in mod egal. Nimeni nu este mai presus decat restul umaninatii. Acelasi principiu se aplica peste tot. O fiinta este la fel de valoroasa ca si oricare alta fiinta. Nu exista favoriti. Totul demonstreaza legea. Chiar daca Creatorul nu este un lucru asta nu inseamna ca acesta este nimic. Un pic de modestie este nu strica cu nimic.
Stiind toate acestea, un conducator nu pretinde a fi special. Conducatorul nu barfeste pe altii sau nu isi pierde vremea argumentand teoriile competitiei. Tacerea este o imensa sursa de putere.
6. Iazul din Vale
oti sa inveti sa devii deschis si receptiv, linistit si fara dorinte sau fara nevoia de a face ceva?
A fi deschis si receptiv inseamna Yin, femininul, sau valea. Imagineazati ca exista un iaz in aceasta vale. Cand nici o frica sau nici o dorinta nu tulbura suprafata iazului, apa limpede este ca o oglinda perfecta. In aceasta oglinda poti sa vezi reflexia Tao. Poti sa vezi Creatorul si poti sa vezi Creatia.
Mergi in vale, stai linistit, si priveste iazul. Mergi de cate ori doresti, linistea interioara se va amplifica. Iazul nu se va usca niciodata. Valea, Iazul si Tao sunt in interiorul tau.
7. Altruism
devaratul interes propriu ne invata altruismul. Raiul si Pamantul indura pentru ca nu sunt pur si simplu egoiste ci exista in numele intregii creatiei. Conducatorul intelept, stiind toate acestea, tine egocentrismul sub control si astfel devine mai eficient. O conducere luminata se manifesta prin a oferi, nu prin egoism. Conducatorul castiga mai mult pentru un timp mai indelungat daca pune buna-starea tuturor mai presus decat buna-starea sa.
Paradox: Fiind altruist, conducatorul isi augmenteaza sinele.
8. Apa
iderul intelept este ca si apa. Sa luam in considerare apa: apa curata reinprospateaza toate creaturile fara distinctie si fara prejudecati; apa nestingherita si fara teama circula nestingherit adanc sub suprafata lucrurilor; apa este fluida si sensibila; apa urmeaza legea in libertate.
Sa luam in considerare conducatorul: conducatorul lucreaza in orice situatie fara sa se planga, cu orcine si cu orice problema se adevereste; conducatorul actoneaza in asa fel incat toti vor beneficia indiferent de cat este platit; conducatorul vorbeste simplu si onest si inervine doar pentru a lumina si pentru a crea armonie.
Dupa ce priveste apa conducatorul invata ca in orice actiune, sincronizarea este totul. Ca si apa, conducatorul cedeaza. Datorita faptului ca liderul nu forteaza, grupul nu opune rezistenta.
9. Un grup bun
n grup bun este mai bun decat un grup spectacular. Cand conducatorii devin vedete, invatatorul eclipseaza invatatura. Foarte putine vedete sunt cu picioarele pe pamant. Faima naste faima, si inainte sa isi dea seama se indeparteaza de sine. Apoi zboara departe de centru si se prabuseste.
Conducatorul intelept pregatesti terenul pentru o munca buna si apoi lasa pe ceilalti sa aiba cuvantul. Conducatorul nu pune pe seama lui tot ce se intampla si nu simte nevoia de faima. Un ego moderat demonstreaza intelepciune.
10. Coducera impartiala
oti sa meditezi problematici emotionale fara sa alegi o anumita parte sau sa faci favoritisme? Poti sa respiri liber si sa ramai relaxat chiar si in in prezenta celor mai pasionate temeri si dorinte? Sunt conflictele interioare clarificate? Este casa ta curata? Poti sa fii delicat/a cu oricine si sa conduci un grup fara sa domini? Poti sa fii deschis/a si receptiv/a, indiferent de problemele ce se adeveresc? Poti sa cunosti ceea ce se intampla, si sa pastrezi lnistea pentru ca ceilalti sa descopere pe cont propriu?
- invata sa conduci intr-o maniera constructiva
- invata sa conduci fara sa fii posiv/a
- invata sa fii de ajutor fara sa astepti rasplata
- invata sa conduci fara constrangeri
Poti face toate acestea daca ramai impartial, clar, si cu picioarele pe pamant.
11. Campul Grupului
ii atent la liniste. Ce se intampla cand nimic nu se intampla intr-un grup? Acesta este campul grupului.
Treisprezece omeni stau intr-un cerc, insa climatul si spiritul din centrul cercului este locul unde nimic nu se intampla, si care determina natura campului grupului. Invata sa vezi goliciunea. Cand intri intr-o casa goala, poti sa simiti starea de spirit al acelui loc? La fel se aplica si pentru un vas sau cu o oala; invata sa vezi goliciunea din interior, care este de fapt ceea ce le da acestor obiecte un scop.
Discursurile si actiunile celor din grup sunt evenimente ce dau forma si consistenta grupului. Linistea si spatiile goale, pe de alta parte, dezvaluie starea de spirit esentiala a grupului, contextul datorita caruia totul se intampla. Acesta este Campul Grupului.
12. Timp pentru reflectie
rama nefarsita in norii constiintei grupului. Prea mult zgomot complesc simturile. Absorbirea continua de informatii eclipseaza intuitia. Nu da la schimb senzationalismul pentru invatatura. Include regulat timp pentru reflectari in liniste. Permite simturilor sa se odihneasca si sa se linisteasca.
Invata pe cei din jur sa incerce sa renunte la superficiala palavrageala mentala si la obsesii. Invata pe cei din jur sa fie constienti de reactiile intregului corp in diferite situatii. Cand membri unui grup au timp sa mediteze, pot sa vada mai clar ce este esential in ei insisi cat si in altii.
13. Succes
aca masori succesul in termeni de lauda si critica, vei trai intr-o anxietate nesfarsita.
A avea o reputatie buna si a deveni faimos pentru munca ta poate deveni un obstacol in continuarea dezvoltarii personale. Faima poate deveni la fel de impovaratoare ca grija de sine conrespunzatoare.
Care sunt cusururile faimei si a criticii? Daca grupul aplauda un anumit lucru pe care il faci, si te face sa te simti bine, te vei ingrijora ca poate nu vor aplauda la fel de intens tura viitoare. Daca grupul este critic, si au tot felul de argumente si se plang, te vei simti ranit si ofensat. In orice caz vei fi nelinistit si dependent.
Cum poate o reputatie buna sa devina o piedica? O reputatie buna rezulta in mod natural dupa prestari bune. Dar daca incercam sa nutrim reputatia noastra, daca incercam sa o conservam, pierdem libertatea si onestitatea necesara pentru a ne dezvolta in continuare.
Cum este faima egala cu grija de sine ? Pentru a avea o prestatie buna, trebuie sa ai mare grija de tine insuti. Trebuie sa te autopretuiesti, si deasemenea sa lasi si pe altii sa te pretuiasca. Dar daca totul este doar despre tine, vei deveni egocentric. Egoismul afecteaza atat prestatia cat si sinele.
Daca poti sa traiesti cu fructele succesului si sa ai grija de tine asa cum trebuie, vei avea mijloacele sa plasezi succesul in alti oameni.
14. Stiind ce se intampla
and nu mai poti sa vezi ce se intampla intr-un grup, nu insista din ce in ce mai greu sa vezi. Relaxeaza-te si uitate delicat cu ochiul interior. Cand nu intelegei ce spune cineva, nu inceca sa sesizezi fiecare cuvant. Incerca sa renunti la efortul de a intelege. Cauta linistea interioara si asculta cu sinele tau profund.
Cand esti confuz de ceea ce vezi sau auzi, nu te stradui sa realizezi cum stau lucrurile. Ia o pauza pentru un moment si calmeaza-te. Cand cineva este calm evenimentele complexe par sa fie simple. Pentru a sti ce se intampla, forteaza mai putn, fii mai deschis si mai constient. Incearca sa vezi fara sa te hobezi. Asculta linistit in loc sa asculti mai atent. Foloseste intuitia si reflecta in loc sa incerci din rasputeri sa pricepi cum stau lucrurile.
Cu cat reusesti mai mult sa renunti sa incerci din rasputeri, si cu cat devii mai deschis si mai receptiv, vei reusi mai usor sa pricepi ce se intampla. Deasemenea incearca sa traiesti in prezent. Prezentul este mai accesibil decat memoriile trecute sau fanteziile viitoare. Deci incearca sa participi la ceea ce se intampla ACUM.
15. Invatatorii Conducatorului 
nvatatorii conducatorului practicau meditatia. Meditatia ia ajutat sa priceapa cum se intampla lucrurile. Meditatia ia impamantat in infinit. De acea acestia par profunzi si enigmatici, cateodata chiar extraordinari. Conducerea lor nu se baza pe tehnica sau pe teatru, ci pe liniste si abilitatea lor de a fi atenti. Acestia se miscau cu gratie si constientizare, si aveau abilitatea sa negocieze situatii complexe nevatamati.
Acestia erau foarte atenti. Nu creau daune. Erau curiosi si linistiti, ca un oaspete. Ei stiau cum sa cedeze gratios si cum sa fie naturali si inobservabili. Ei erau deschisi si receptivi si disponibili precum vaile ce se afla intre dealuri. Ei puteau sa clarifice evenimente ce se intamplau in viata altora pentru ca au facut-o la un momentdat pentru ei insisi. Ei puteau vorbi din adancurile altuia, pentru ca acestia cunosteau propriile lor conflicte si bariere interne. Datorita faptului ca au renuntat la egoism, puteau sa augmenteze pe altii. Ei nu incercau sa fie luminati, deoarece ei erau deja luminati.
16. A renunta la Egoism
entru a deveni mai profund, incearca sa renunti la egoism. Renunta la eforturile de a fi perfect sau bogat sau sigur sau admirat. Astfel de eforturi nu fac nimic decat sa te limiteze. Iti blocheaza universalitatea. A renunta la toate acestea este ca si cum ai muri. Totul apare, se formeaza, si apoi moare. La fel ca si tine. Cand mori, renunti la egoism. Te unifici cu absolut tot.
In interiorul nostru cu totii simtim ca suntem unificati cu toate lucrurile. Toata creatia este un unic intreg care functioneaza conform unui singur principiu. Daca renunt la egoism, renunt la iluzia ca suntem separati. Actionez in numele intregului. Astfel beneficiez si eu si beneficiaza si cei din jur. Nu sunt in contradictie cu nimeni. Sunt in pace, si am destula energie de rezerva, deoarece nu opun rezistenta la ceea ce se intampla.
Moartea nu este de temut, deoarece stiu cum sa renunt, si cunosc natura eternitatii.
17. A fi ca o moasa 
onducatorul intelept nu intervine daca nu este necesar. Prezenta liderului este simtita, dar grupul se dezvolta de la sine. Conducatorii mai inferiori fac multe, spun multe, au discipoli, si formeaza culte. Altii chiar si mai grav folosesc frica pentru a energiza gupul pentru a forta grupul. Doar cei mai ingrozitori coducatori au o reputatie proasta.
Amiteste-ti ca incerci sa facilitezi procesul altcuiva. Nu este procsul tau. Nu deveni invaziv. Nu incerca sa controlezi. Nu incerca sa impui propriile tale nevoi in prim plan. Daca nu esti increzator in procesul cuiva, nici acesta nu va avea incredere in tine.
Imagineaza-ti ca esti o moasa; asisti la nasterea altcuiva. Incearca sa duci procesul pana la capat fara sa te dai in specacol sa fara prea mult tam-tam. Incearca sa facilitezi ceea ce se intampla nu ceea ce te astepi sa se intample. Daca este necesar sa iei conducerea, condu in asa fel incat mama sa fie ajutata, si in acelasi timp sa fie libera si in control. Cand bebelusul este nascut, mama va spune: “am reusit impreuna!”.
18. O conceptie impotriva altei conceptii
ncearca sa nu uiti unicul principiul: cum functioneaza ceea ce ne inconjoara. Cand acest principiu este pierdut si metodele de meditatie asupra procesului esueaza, grupul se impotmoleste si apar discutii despre ce ar fi putu sa se intample, ce ar fi trebuit sa se intample, la ce ar fi buna o tehnica contrar cu alta tehnica. In clipa urmatoare grupul va incepe poarte disctutii contradictorii si va crea o stare de depresie. Imediat ce parasesti drumul simplei constiinte, patrunzi in labirintul desteptaciunii, competitiei si al simularilor.
Cand cineva uita ca toata createa este unitate, incepem sa oferim devotament in favoarea unor concepte inferioare precum familia, echipa favorita, compania favorita etc. Nationalismul, rasismul, casamentele, sexismul: toate apar cand constiinta unitatii este pierduta. Lumea incepe sa aleaga parti si incep sa favorizeze elemente ce creaza opusuri contradictorii.
19. Autoperfectionare
gnora acele tehnici ingenioase si programe de auto-perfectionare, si toata lumea va fi mai bine. Nu fa promisiuni ca poti sa vindeci pe altii, ca poti sa ii faci sa se simta bine, ca poti sa faci viata mai zdravana sau mai umana. Nu oferi programe care apeleaza la egoism, programe care invata cum sa fii bogat, puternic, sexu – lacom, paranoid, si manipulativ.
Nici un fel de invatator sau profet nu te poate face sa fii fericit, prosper, sanatos sau puternic. Nici un lider sau tehnica nu pot crea aceste calitati. Daca doresti sa devii mai bun, incearca linistea sau orice alta disciplina de purificare care treptat te va face sa descoperi adevaratul sine altruist.
20. Intelepciunea Traditionala
enirea noastra este sa facilitam procesul si sa clarificam conflictele. Aceasta abilitate depinde mai putin de ce tipul de educatie primit cat depinde de bunul simt si intelepciunea traditionala. Un conducator cu grade academice inalte tinde sa raspunda in termeni si modele teoretice. Cel mai bine este sa raspunzi direct la ce se intampla aici si acum.
Asigurate ca orice model urmezi este compatibil cu intelepciunea traditionala; incearca sa admiri intelepciunea din fiecare relgie. De exemplu, majoritatea actioneaza pentru in scopul de a-si indeplini dorintele. Considera ca lumea ii serveste. Dar conducatorul intelept serveste pe altii si este relativ fara dorinte, chiar dezarmat.
Multi sunt afectati de nevoi nesfarsite, dar conducatorul intelept se multumeste cu putin. Maoritatea au o viata agitata, dar conducatoru intelept tihneste si reflecta. Majoritatea cauta stimuli si inovatii, dar conducatorul intelept prefara ce este obisnuit si natural.
A fi multumit facilitateaza simplicitatea in viata. Ceea ce este comun este universal. Ceea ce este natural este mai aproape de sursa creatiei. Asta inseamna intelepciune traditionala.
21. Tao este Universal
oata puterea si eficienta rezulta din respectarea legilor creatiei. Nu exista substitut pentru a cunoaste cum se intampla lucrurile si pentru cum sa reactionam conform cu aceste intamplari. Chiar daca iti place sau nu totul este legat de acest principiu. Principiul este ca un plan ce fundamenteaza totul.
Toata puterea deriva din cooperarea constienta sau inconstienta, cu principiul. Unicul principiu se manifesta oriunde, in fiecare moment. Fiecare nastere, crestere si moarte care a avut loc vreodata, sau are loc in prezent, sau va avea loc in viitor se comporta conform acestei reguli existentiale unica.
Pentru a ne convinge, noi forme se dezvolta odata cu pasajul temporal, dar se manifesta conform acelorlasi principii eterne. Cum ne dam seama ca Tao este universal? Nu putem raspunde la intrebarea asta in termeni rationali. Dar putem sa simtim cand suntem linistiti si in pace. Putem sa o cunoastem prin virtutea Creatorului.
22. Paradoxul de eliberare
ma eliberez de ceea ce sunt, voi fi ceea ce as putea sa devin. Cand renunt la ceea ce am, primesc ceea ce imi trebuie.
Urmatoarele sunt paradox-urile feminine Yin:
Daca sunt flexibil(a), pot sa indur mai mult.
Spatiul gol este intotdeauna umplut.
Cand ofer o parte din mine, devin mai inplinit(a).
Cand sunt devastat(a), urmeaza sa evoluez.
Cand nu doresc nimic, mi se ofera multe.
Ai incercat vreodata sa gasesti iubirea si cand ai renuntat deodata iubirea a venit la tine? Cand renunt sa impresionez grupul, devin mai impresionant(a). Dar cand ma chinui sa arat interesant(a), grupul vede si nu ii este pe plac. Cele mai bune discursuri rezulta atunci cand iti uiti puntele de vedere; Cu cat incerc sa vorbesc mai putin despre mine, cu atat devin mai mult. Cand sunt flexibil cu dorintele celor cu care lucrez, cu atat observ mai putine urme de rezistenta.
Asta este intelepciunea feminina: renunta pentru a capata mai mult. Conducatorul intelept demonstreaza asta.
23. Linisteste-te
iderul intelept vorbeste rar si succint. La urma urmei, nici o manifestare naturala nu se petrece la nesfarsit. Ploua, apoi se opreste. Fulgera, apoi se opreste. Liderul preda mai mult prin a fi decat prin a face. Calitatea de fi tacut transmite exprima mult mai mult decat lungile discursuri.
Linisteste-te. Asculta intelepciunea interioara. Pentru a pricepe ineligenta interioara trebuie sa fii linistit. Liderul care stie cum sa fie in linistit si sa simta intens va fi probabil mai eficient. Dar liderul care palavrageste intr-una si incearca sa fie impresionant nu este centrat si in echilibru. Tao functioneaza pentru cei ce adopta tao. Creatorul ii serveste pe cei ce servesc Creatiei. Cand esti total conectat cu un unic principiu, poti sa cooperezi constient cu acest principiu.
Daca cooperezi constiincios cu unicul principiu, actiunile tale vor fi eficiente. Dar daca esti pur si simplu egocentric sau daca incerci sa fii dramatic, nu vei face nici bine nici rau. Dar daca esti pur si simplu egocentric, sau incerci doar sa fii dramatic, nu vei faci un bine nimanui si nici nu vei fi privit bine. Tine minte ca metoda este constientizarea procesului. Reflecta. Linisteste-te. Ce simti in interiorul tau?
24. Incetisor
aca te stradui prea tare s-ar putea sa produci rezultate neasteptate:
- Graba strica treaba.
- Daca incerci sa o faci pe desteptul nu va invata pe nimeni nimic.
- Lideri nesiguri pe ei incearca sa se dea mari.
- Liderii impotenti incearca sa se valorifice prin pozitia lor.
Toate comportamentele de genul asta deriva din nesiguranta. Acestea inspira nesiguranta de sine. Ele nu ajuta la nimic. Nici unul din ele nu contribuie la sanitatea liderului. Liderul care pricepe cum se desfasoara lucrurile nu face astfel de lucruri. Analizeaza:
Cand te crezi foarte bun in raport cu cine te crezi asa de bun? Cu nesigurantele tale?
Doresti faima? Faima iti va compromte simplicitatea si va complica viata.
Doresti sa ai multi bani? Eforturile facute ca sa te imbogatesti va epuiza tot timpul din viata ta. Orice forma egocentrica, egoistica, te va face sa uiti cine esti cu adevarat in esenta ta interioara si nu vei putea sa vezi cum se desfasoara lucrurile.
25. Tao: Este si nu este
ao nu este:
- Nu este un lucru.
- Nu este un sunet sau orice alt fel de vibratie.
- Nu este divizibil. Nu este schimbator.
- Nu poate fi diluat sau augmentat.
- Nu are partener sau completare.
Tao este:
- Este unic, este unitate.
- Determina totul.
- Vinea inainte de toate.
Este felul in care se desfasoara totul. Cel mai clar cuvant comprehesibil la care pot sa ma gandesc pentru a descrie Tao este Cum, deoarece Tao este principiul care determina cum functioneaza totul. Chiar daca nu are forma sau alte calitati, este peste tot, tot timpul intotdeauna. Imaginati-va patru dimensiuni ale infinitatii: oamenii sunt infiniti intr-un anumit sens, pamantul este infinit, universul este infinit, Tao este infinit.
Chiar daca toate acestea sunt infinite in felul lor, primele trei depind depind de principiului suprem. Oamenii depind de Pamant. Pamantul depinde de Univers. Universul depinde de Tao. Dar Tao nu depinde de nimic.
26. Echilibrat si cu picioarele pe pamant
iderul care este centrat si cu picioarele pe pamant poate lucra cu oameni dezechilibrati si situatii de grup critice fara nici o problema. A fi centrat inseamna sa fii capabil sa iti restabilesti echilibrul. Cineva care este centrat nu este supus capriciilor trecatoare sau emotiilor spontane. A fi cu picioarele pe pamant inseamna sa stii cu adevarat cine esti.
Liderul echilibrat si cu picioarele pe pamant are stabilitate si sentimentul de sine. Cineva care nu este echilibrat poate fi usor dus de val si poate sa faca greseli de judecata sau poate chiar sa se imbolnaveasca.